Екстра девственото маслиново масло е разновиден и скапоцен производ, но препознавањето на автентичниот квалитет може да биде предизвик. Пред сè, неопходно е да се прегледа шишето: тоа мора да биде направено од темно стакло за да го заштити маслото од светлина, топлина и кислород.
Сертификации: PDO и PGI
Сертификациите на PDO и PGI се значајни показатели за квалитетот на маслото. Маслото со овие сертификати поминало ригорозни аналитички и физички тестови, обезбедувајќи висококвалитетен производ.
Етикетите исто така може да го означат нивото на плодност на маслото, со што се води изборот врз основа на личните преференции и паровите на храна.
PDO (Заштитена ознака на потекло) и PGI (Заштитена географска ознака) се ознаки за квалитет признати на европско ниво кои го потврдуваат потеклото и квалитетот на екстра девственото маслиново масло и можат да помогнат да се препознае Квалитетно Екстра девственото маслиново масло.
Овие сертификати се резултат на ригорозен процес на евалуација кој разгледува различни аспекти, од потеклото на маслинките до методите на производство и преработка.
PDO Сертификацијата бара целиот производствен процес да се одвива во добро дефинирана географска област, со што се обезбедува тесна врска со територијата на потекло.
PGI Сертификацијата, од друга страна, е нешто помалку рестриктивна, барајќи барем една фаза од производниот процес да се спроведува во областа наведена со прописите.
Процесот на сертификација е доброволен и го презема производителот за да го обезбеди квалитетот на нивното масло. Трето и признато тело е одговорно за потврдување на усогласеноста на производот со специфичните стандарди за квалитет и предефинираната регулатива за производство, со што се нуди дополнителна гаранција за потрошувачот. Италија е лидер во PDO и PGI сертификати, со значителен број на екстра девствени маслинки кои се фалат со овие престижни сертификати. Ова е признание за италијанската извонредност во нафтениот сектор и разновидноста и богатството на неговите масла.
Сертификациите на PDO и PGI го штитат потрошувачот. Тие гарантираат дека екстра девственото маслиново масло е произведено според традиционалните методи и почитувајќи ги стандардите за висок квалитет, нудејќи производ што може да се следи и автентичен.
Препознавање на квалитетно екстра девствено маслиново масло со дегустација
Дегустацијата е од суштинско значење за да се препознае квалитетно масло. Бојата може да варира, но мирисите мора да бидат свежи и растителни, а во вкусот преовладуваат горчливи и зачинети ноти. Уметноста на дегустација е фундаментална за да се препознае квалитетното екстра девствено маслиново масло. Дегустацијата на масло, слично на дегустацијата на вино, е процес кој ги вклучува сите сетила и овозможува евалуација на органолептичките карактеристики на маслото, како што се бојата, мирисот и вкусот.
Боја
Бојата на маслото може да варира од жолта до интензивно зелена. Сепак, бојата не е сигурен показател за квалитетот на маслото, бидејќи може хемиски да се промени. Исто така, важно е да се набљудува јасноста и густината на маслото. Генерално се претпочита чисто масло, кое произлегува од процесите на филтрирање.
Мирис
Мирисот е значаен показател за квалитетот на маслото. Доброто екстра девствено маслиново масло треба да има свеж и природен мирис, кој може да вклучува мирис на бадем, домат и свежо исечена трева. Непријатниот мирис или отсуството на свеж и природен мирис се знаци на неквалитетно масло.
Вкусот
Вкусот на маслото се оценува преку дегустација. Доброто екстра девствено маслиново масло треба да има вкус кој може да варира од сладок до зачинет, со блага горчина.
Плодност
Плодноста е параметар кој го опишува интензитетот на вкусот и аромата на маслото. Маслото може да има лесна, средна или интензивна плодност, во зависност од разновидноста на употребените маслинки и начинот на обработка. Маслото со интензивна овошност има поцврст и изразен вкус, погодно за придружни јадења со силен вкус.
Цена за квалитетно масло
Екстра девственото маслиново масло е инвестиција во квалитетот и здравјето. Премногу ниската цена може да го загрози квалитетот на производот.