Виното е несомнено еден од најпопуларните алкохолни пијалоци во светот. Тоа е и најстариот откриен пријалок од памтивек директно поврзан со божествата. Има симболично, културно, религиозно и културно значење во модерната историја.
Главните и најчестите видови на вино се црвено вино, бело вино и розе вино. Додека розе и бело вино се сметаат за полесни и погодни за лето, црвеното вино е побогат и класичен пијалок.
Овој тип на вино се поврзува со постудено време кога храната и пијалоците имаат потежок вкус. Црвеното вино со својата богата арома и вкус може да биде совршен додаток на различни јадења. Неговата уникатна комбинација на вкусови може да истакне одредени видови храна, претворајќи го јадењето во вистинско искуство.
Црвено месо за црвено вино
Најпознатите јадења за комбинирање со црвено вино се сите црвени меса. Такви се стековите, печеното говедско месо и свинските котлети - црвеното вино прекрасно се надополнува со богатите и ароматични вкусови на црвеното месо, создавајќи рамнотежа и хармонија. Црвеното вино најдобро оди со стекови. Виното се усогласува со густите вкусови на стековите, нагласувајќи ја нивната сочност и вкус.
Сирење и деликатеси
Црвеното вино често се служи со сирење. Најдобрата комбинација е помеѓу црвено вино и асортиман на сирења како чедар, горгонзола или пармезан. Може да ја нагласи пикантноста и богатиот вкус на сирењето, а истовремено да ги истакне квалитетите на виното.
Покрај сирењата, црвеното вино одлично оди и со разни деликатеси - колбаси и филети. Се служи со послужавник со различни локални деликатеси, што резултира со хармонија на богати вкусови.
Храна со јаткасти плодови и сушено овошје
Друг предлог за храна со кој можете да послужите црвено вино се салатите со сушено овошје или јаткасти плодови. Салатите со ореви и сушено овошје обично се синхронизираат со целосниот вкус на црвено вино, што ја нагласува нивната сладост и текстура.
Италијански јадења и тестенини
Италијанската кујна како лазања, рижото или тестенини карбонара е совршено надополнета со црвено вино. Оваа комбинација го нагласува богатството на вкусови во јадењата. Најдобрата италијанска храна за црвено вино се тестенините. Пијалокот совршено оди со сосови од домати на тестенини. Неговата киселост и арома го подобруваат вкусот на сосот и додаваат сложеност на садот. Добар предлог за храна е тестенините болоњезе, како и сите видови тестенини со сос од домати.
Темно чоколадо и црвено вино
Чоколадо и црвено вино - тешко дека ќе најдете поромантична и помагична комбинација. Темното чоколадо и десертите со него се погодни за сервирање со црвено вино, што резултира со експлозија на фасцинантни вкусови.
Нијанси на темно чоколадо се истакнуваат кога се консумираат со црвено вино. Темните овошни ароми на виното создаваат софистицирана комбинација со богатиот вкус на чоколадото.
Печена патка и црвено вино
Овој артикл го завршуваме со месото од патка, кое е меѓу најдобрите за послужување со црвено вино. Градите од патка и црвеното вино се исклучителна комбинација. Нијансите на виното и пикантноста на месото величествено се надополнуваат, правејќи го секој залак незаборавно искуство.