Шеќерот е присутен во многу прехранбени производи бидејќи, покрај вкусот, ја одржува преработената храна подолго време посвежа. Сепак, секако сакаме да ја држиме „под контрола“ количината на шеќер што ја консумираме на дневна основа, за да не консумираме повеќе од потребното и со текот на времето да го зголемиме внесот на калории. Денес постојат бројни производи кои го заменуваат слаткиот вкус во секојдневното консумирање храна, а ние ви пренесуваме дури 9 алтернативни решенија за замена на класичниот шеќер.
Во прилог издвојуваме производи кои природно го заменуваат шеќерот во десертите, печењето и готвењето и им даваат совршен вкус на вашите јадења.
1. Сируп од урми
Шеќерот од урма е одлична замена за шеќерот, има овошен мирис, идеален е за засладување на чај, десерти, пекарски производи и одлично оди со зачинети јадења. Покрај тоа што содржи сахароза, сируп од урми и растителни влакна, што го прави помалку сладок од обичниот шеќер за јадење, има и помалку калории. Се користи во еднакви количини како обичниот шеќер.
2. Сируп од кокосово цвеќе
Се добива од сокот од цветот на кокосова палма и е одлична замена за шеќер. Се карактеризира со егзотичен сладок вкус на карамела. Идеален е за десерти, колачи, тост житарки, палачинки, топли или егзотични пијалоци. Како замена за шеќер, сирупот од кокосово цвеќе може да се користи во речиси ист сооднос како обичниот шеќер 1:1, или може да се користи малку помалку посладок од шеќерот.
3. Сируп од јаболко
Се карактеризира со интензивна арома, па затоа е наменет за збогатување и засладување на десерти, компоти или музика. Ако го ставите како прелив за салата, нема да погрешите, бидејќи ќе им даде особено добар вкус. Погоден е за урамнотежена исхрана. Течен органски засладувач на база на фруктоза, природен шеќер добиен од концентриран и филтриран органски сок од јаболко.
4. Сируп од агава
Овој вкусен сируп е произведен од органско одгледување на растението кактус од Мексиканско Сон Агаве. Многу е популарен поради нискиот гликемиски индекс, а е 1,4 пати посладок од другите природни засладувачи. Ја сакаат и љубителите на сирова храна, а погодна е за колачи, мусли, компоти, овошни намази. Иако е одлична замена за шеќерот, сирупот од агава е посладок од шеќерот и не следи сооднос 1:1, па затоа се советува да проверите колку е потребно при готвењето.
5. Сируп од ориз
Направен е од 100% органски ориз и е многу популарна и разновидна алтернатива на шеќерот и другите засладувачи. Исто така познат како сируп од оризово слад, тој не содржи фруктоза, што делумно е причината зошто е толку популарен и погоден за чувствителни на фруктоза или оние кои се на диета. Има долг рок на траење и не треба да се лади. Како замена за шеќер, користете 1/4 чаша сируп од ориз за една чаша шеќер. Благ вкус, неутрална арома идеална за засладување на мусли или колачи.
6. Мед
Медот е густа, златна течност што ја произведуваат пчелите. Содржи минимални количини на витамини и минерали, како и изобилство на растителни соединенија кои обезбедуваат антиинфламаторни и антиоксидантни придобивки.
Сепак, типовите на растителни соединенија во медот зависат од многу фактори, вклучувајќи го типот на пчелата што го произведува медот и видот на цветот со кој пчелата се хранела.
Медовите соединенија, како што се медените полифеноли, може да помогнат во модулирањето на воспалението во вашето тело. Медот исто така има малку понизок гликемиски индекс (ГИ) од шеќерот за јадење. Овие квалитети може да го направат поздрав од рафинираниот шеќер
Сепак, истражувањето за овие придобивки е ограничено. Ако одлучите да користите мед, правете го тоа умерено, бидејќи тој сè уште е богат со шеќер и калории.
7. Кристален планински шеќер
Содржи 40% помалку калории од шеќерот за јадење. Брезин Трпезниот шеќер се засладува врз основа на ксилитол добиен од дрвен ксилозен шеќер (од бреза). Јадењето храна која содржи ксилитол наместо шеќер придонесува за минерализација на забите и тројно го зголемува нивото на гликоза во крвта, во споредба со храната која содржи шеќер.
8. Шеќер од бреза во прав
Може да се комбинира на ист начин како и маса шеќер и шеќер во прав за засладување, печење и готвење. Содржи 40% помалку калории од шеќерот за јадење. Придонесува за минерализација на забите и тројно го зголемува пониското ниво на гликоза во крвта.
9. Шеќер од цветот на кокосот
Кокосовиот шеќер се добива од слаткиот нектар на цветовите на кокосовите палми и органското одгледување. Има пријатна арома на карамела и е одлична алтернатива на кујнскиот шеќер кога засладувате салати или подготвувате егзотични јадења. Тој е нерафиниран и ја има истата сладост и калорична содржина како сахарозата.
Доколку се обидувате да ги исфрлите преработените шеќери од вашата исхрана или понекогаш барате замена за шеќер - ви препорачуваме некои од алтернативните решенија во форма на сируп или заменски шеќер.