За да ја извршите акцијата потребно е да бидете најавени.
Научете како да направите вкусен оброк следеќи ги инструкциите на овој рецепт "Домашно слатко од вишни марелици".
Чекор 1
Прво вишните се мијат, па им се отстрануваат семките. Се ставаат во тенџере во кое ќе се вари слаткото. Преку вишните се става шеќерот, кој може да варира со 100 гр, се во зависност од тоа колку се благи вишните. Се става и прстофат лимонтус, за да не се распаѓаат при варењето. Се остава во фрижидер преку ноќ, вишните да го пуштат својот сок. Другиот ден, утрото се ставаат на шпорет и се вари слаткото.
Чекор 2
Тенџерето благо се протресува со рацете, лево, десно, не се меша, со цел вишните да останат цели. Во текот на варењето, се отпенува слаткото, со помош на чиста лажица. Се вари од 25-30 минути. Готовото слатко се трга од шпорет и се покрива со чиста наводенета кујнска крпа. Нека стои така се додека потоплно не се олади. Потоа се збира во чисти тегли и правец на рафт со зимница.
Нема коментари
За рецептот
Категорија
Зимници
Вкупно време
Околу 60 минути
Начин на сервирање
50 порции
Комплексност
Лесно
Потекло/Кујна
Македонска
Број на состојки
2 состојки
Состојки
За да ја извршите акцијата потребно е да бидете најавени.